BRIAN CHARLES TISCHLEDER – MOMMA TOLD ME SO

Sinds 2007 gaat ons hartje sneller kloppen bij het horen van de naam ‘James Curry’. We waren toen meteen grote fans van deze formatie uit Minneapolis, die vooral draaide rond de prachtige stem van zanger Brian Charles Tischleder en zijn maatje Casey Fearing. De albums “A Brand New Suit” en “James Curry 13” werden sindsdien ten huize (valsam) nog ettelijke keren per jaar in de stereo geplaatst om te genieten van liedjes als “City Lights”, “Ride Ride Ride” en vooral het wondermooie “Until The End”.

Jammer genoeg kwam er te snel een einde aan het bestaan van de groep ‘James Curry’ en besloot Brian Charles Tischleder om verder te gaan als soloartiest. Gelukkig maar bleef hij ook in die hoedanigheid heel mooie platen afleveren, te beginnen met “Border Town” uit 2009 waarop hij vooral akoestische nummers zong met enkel zijn gitaar in de begeleiding. Zijn stem is werkelijk uniek in zijn soort en ze straalt een soort diepe tristesse uit alsof hij de pijn van zijn getormenteerde ziel keihard wil uitschreeuwen. Ook de drie songs op de ep “Dreams And Fears” uit 2014 bekoren en het vorige album “Last Train To Hollywood” behoort tot het betere werk dat in 2017 op de platenmarkt is verschenen.

Vanzelfsprekend zijn we nu dan ook weer superblij dat Brian Charles Tischleder weer een nieuwe full-cd heeft klaargestoomd en dat wij die hebben toegestuurd gekregen voor het schrijven van een recensie. Titel van het tien tracks tellende album is “Momma Told Me So” en ook deze keer werden tekst en muziek van al deze pareltjes volledig door de singer-songwriter zelf geschreven. De passie straalt weer af van elke song op dit album, hetgeen onze keuze van favoriete nummers weer haast onmogelijk heeft gemaakt.

Toch willen wij vooral veelvuldig opnieuw luisteren naar de liedjes “Memphis” over Martin Luther King Jr. (zie 1e video), albumtiteltrack “Momma Told Me So” (zie 2e video), “Cold Night Air”, het aangrijpende “I Found You” en de fragiele pianoballads “In Your City”, “South Dakota” en “Walking On A Wire”; het zijn stuk voor stuk liedjes waarin de muziekkenners her en der invloeden van artiesten als Springsteen, Tom Waits en romanticus Leonard Cohen zullen terughoren.

Voor de opname van dit nieuwe album kreeg Brian Charles Tischleder, die zelf alle gitaarwerk verzorgde, extra instrumentale support van bassist Matt Blake, drummers August Ogren en J.T. Bates, pianist en Hammondorgelspeler Grant Dawson, strijkers violiste Jillian Rae en cellospeelster Jacqueline Ultan en backing vocaliste Tonia Hughes. We zijn nog maar net begonnen aan het nieuwe jaar, maar ik heb nu al een vaag vermoeden dat het album “Momma Told Me So” van Brian Charles Tischleder aan het einde van dit jaar ergens zal terug te vinden zijn in mijn jaarlijstje van favoriete platen uit 2020.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video